Followers

26 March 2014

Penghijrahan.

since dah rajin guna hotspot nie, makin rajin pulak aku follow and open blog blog yang bole bagi inspirasi aku membaca and pengetahuan. tapi news yang paling latest aku baca nie tentang penghijrahan kepada bertudung. Alhamdulillah.. speechless bila kita tengok orang yang kita tak terfikir akan berubah secara drastik tentang penampilan diri. kan Allah itu berkuasa dengan sekelip mata membuka hati hamba-Nya berubah dan kembali kejalan-Nya. Subhanallah.
first of all yang aku terbaca nie tentang hal misz nina. seperti yang kita tahu, dia artis pop dengan pernah buat konsert yang bole dikatakan kebaratan tetapi kini berpenampilan muslimah dan meninggalkan segala karier dia. tipulah tak terkejut tapi memang kita sebagai wanita muslim memang mengucap rasa bersyukur sebab Allah bukakan hati dia untuk menjadikan agama sebagai panduan dalam hidup dia bersama suami. 
as we know, misz nina nie low profile, tak show off and mostly dia nie tak banyak pun kena kejar dengan wartawan dan lebih kepada kerjaya seni dia. dan kini dengan perubahan sekarang, kebanyakan peminat dia pun memberi pandangan yang baik.

and ini ulasan dari misz nina sendiri.


ade orang ambil ringan bila statement macam nie keluar. tapi mungkin dia jujur dalam percakapan. ada sesetengah orang diberi hidayah melalui mimpi, kejadian tetapi mungkin kes dia nie dia dalam akal fikiran yang waras serta emosi yang stabil dia memikirkan tentang masa depannya. Allah, besarnya kuasa-Mu.

yelah, mungkin ada daripada kita dari kecil cukup didikan agama, diajarkan solat yang sempurna tetapi masih jahil tentang kekuasaan-Nya. bukan aku nak menuduh mana mana pihak. tapi inilah yang berlaku. sesetengah orang dilahirkan dalam keadaan yang berbeza cara hidupnya. ada yang tak kenal Al-Quran yang mana. Mungkin keluarga yang kurang didikan agama. dan mungkin jugak yang baru memeluk Islam. Wallahualam. tapi dengan niat yang betul, penghijrahan boleh berlaku.

sekarang macam macam hal terjadi. konsert bebas berleluasa. mati dengan kekufuran. hilang penghormatan. terasa syahdu pilu sedangkan saudara lain berlumba lumba inginkan kehidupan yang sempurna yang kita ada.


bila dengar berita, sana sini berlaku. kehilangan pesawat malaysia, keganasan di mesir, penindasan agama di swedan, gejala sosial dalam negara. tak takutkah kita Allah sedang 'berkias' apa yang terjadi di hadapan mata ? meremang bulu roma bilaa kita merasai kehilangan, kesengsaraan umat lain yang bertungkus lumus dapatkan kemakmuran Islam. Allah meminjamkan segalanya dihadapan kita, dan kehendak Dia ingin mengambil kembali. termasuk nyawa kita sendiri !

ingatlah, sebaik baik kejadian itu Allah tentukan.


Surah Al-Insyirah (ayat 5 hingga 8)

Allah itu uji kita dengan macam macam perkara, sebab apa ? sebab Allah tahu kita mampu hadapinya. Allah takkan uji luar dari kemampuan kita. jadi bersangka baiklah. ermm aku pun tersentuh hati dengan apa yang berlaku disekeliling aku, pengalaman aku. tipulah tak menyesal. kerdilnya diri. tapi janganlah dikenang lagi. Allah dah bukakan hati kita dan beri peluang untuk kita tebus. jangan bazirkan. doakan hidup kita ini diberkati dengan dikurniakan anak anak yang soleh satu hari nanti.

Allah Berkuasa. Allah Pencipta Agung. Allah Segalanya.
Allahu Akhbar.


No comments: