Followers

16 December 2015

aku tak tahu nak akhirkan tahun 2015 nie dengan kejayaan apa. bagus yang tang mana. hebatnya dimana. yang aku rasa sekarang perit. perit sangat. terasa kau dumb dalam semua perkara. satu persatu himpap jatuh dekat bahu kau. sampai satu saat kau jatuh then apa kau buat? nangis sampai teresak-esak. dalam umur kau 23 tahun ini kalau kau rasa kematangan tu dah exposes diri kau, maybe ade silap sikitlah. maybe matang dari segi muka or permikiran tapi kau belum matang dalam solve kan masalah diri kau.

pada mulanya kau risaukan tentang kerjaya. dalam sibuk kau cari yang kukuhnya, kau dah jumpa pengakhiran niat kau nak sambung belajar. give up? kalau Allah dah tunjuk hint bukan sekarang kau nak study sebab banyak kekangan, baik kau redha. soal cari kerja baru still lagi pending. tapi apa kau buat? kau masih sabar kan? hilang someone yang kau banyak share dengan diri dia betul-betul terkesan dalam diri. serious. aku tak buang kau. tapi lebih baik aku kena sedar, untuk berdiri bersama dengan kau, baik aku pergi.

aku buntu. buntu sangat. dan tak boleh fikir semua nie. biarlah.

08 December 2015

THE TEARS

KISAH 1.

A MOTHER’S LOVE - STORY FROM DYMM RAJA ZARITH SOFIA, THE QUEEN OF JOHOR

“The time in China was quite hard because we were in a completely different environment, completely different from Singapore and Malaysia, where we had visits from friends and relatives,” 
said Raja Zarith Sofiah, reliving the year’s development that had seen her shed 10 kg off her already petite frame.

“For me, to know that he had gone through this massive operation and to see him in pain was very hard. I knew I couldn’t take away his pain, and I knew he must be feeling afraid.."

“There were times when I would wake up feeling very sad and this went on until the coronation was over.."

“Jalil himself told me to tawakkal but he felt guilty about making us worry.”
She was able to heave a big sigh of relief only after the coronation in March this year.
THE TEARS, FINALLY

“It was only then that I was able to cry. When the tears came, it was such a relief to let it go. Before that, even my children noticed that I was in a daze most of the time. I had no interest in anything. There was a sort of heaviness to do anything. Dressing up to go to functions was difficult,” 
said Raja Zarith Sofiah of the ordeal.

However, she was blessed with having a very close knit family and a network of close friends. More importantly, she found solace in her daily prayers and zikir.
Nevertheless, it was fated that the test and challenges for Raja Zarith Sofiah did not stop after the transplant in December.
A routine monthly scan found nodules, small masses of tissue in Tunku Jalil’s lungs and these were cancerous. The cancer had spread from the liver to the lungs. A round of chemotherapy was again necessary.
The chemotherapy, which had taken a toll on not only Tunku Jalil, but also the family, was finally stopped last July. The nodules had not shrunk. This month, another scan is on the cards to see if the cancer has spread or has actually disappeared.

“The complication in Lil’s situation is that he is someone with a liver transplant, not just someone with cancer. So whatever drugs they give, they would have to consider the liver,” 
said Raja Zarith Sofiah.

“We are lucky in the sense that we can afford to give him the best treatment, but it doesn’t take away the fact that my son has cancer. However much money you have, health is still important.”

She was also quick to admit that she found it even harder to see children with cancer after Tunku Jalil’s diagnosis.

“I guess it was easier to offer solace to other mothers until you become that mother yourself. I just don’t know why,” 
she said by way of an apology, adding that from what her son had described to her of the after-effect of chemotherapy, she just couldn’t imagine how young children would cope.

Tunku Jalil himself is coping by visiting children and adults with cancer. The Sultan of Johor had also set up a foundation in his name called the Tunku Laksamana Johor Cancer Foundation.
Raja Zarith recalled visiting the late Zakwan Anuar, who made news when he was photographed with the visiting Duchess of Cambridge. The 15-year-old boy had acute leukaemia.

“When I heard that Zakwan was not well, we flew to Kuala Lumpur. Jalil was with me. Zakwan was already in a bad shape but he had told his mother that I would never come. His mother then told him that he was wrong as I was there with Jalil to visit him,” 
she said.

The family ordeal brought them even closer together with the siblings taking turns to visit Tunku Jalil whenever he was in hospital.

“One night when he was in pain, he asked one of the staff to call me. So I went in the middle of the night. My eldest son and all the children were there as well and he was just in bed in so much pain from the chemo,” 
said Raja Zarith Sofiah who added that she is a changed person.

“Too much had happened within this one year, from the diagnosis last August till now, moving house, arranging for our son’s wedding, the coronation and all the time anxious about Jalil. I realise now that money isn’t everything. Having good health is very important,” 
she said philosophically.

KISAH 2.

pertama sekali aku mintak maaf bebanyak jilkalau story aku nie ade yg kurang sahih ataupun ada tak cukup garam. perkara ini berlaku dalam hujung tahun ini, berkenaan dengan kawan sama poli aku tapi tak sama batch. lain kelas tapi cuma berkenalan dari bilik prs. perwatakan arwah biasa sahaja, cuma lebih pendiam dan senyum je kalau selisih. nak kata gelak ketawa tu rasenye kalau duduk berkelompok tu pernah agaknya. arwah selalu rapat dengan masitah dengan rohaida. selalu lah kepit ketiga dorang tu. 

starting yang aku tahu dia sakit masa ida whatsapp aku kata nak turun seremban. dalam hati aku tergerak maybe dorang nak dating berdua dengan omar mungkin. bila aku tanya balik ida kata nak melawat orang sakit. 
siapa sakit? 
mas amira. 
sakit apa? 
kanser tumor stage 4.
meremang bulu roma. ida kata mas amira dah tak sedarkan diri. jadi petang tu omar drive bawak kami ke hospital seremban. sampai je ward then cari katil mas amira. sayu tengok. kiri kanan mesin berselirat di badan. badannya susut, terlantar tak sedarkan diri. uminya kata mas amira tak boleh ditempatkan di ICU sebab nurse mahu mas amira dalam perhatian keluarga jugak. sumpah sebak. orang yang kita kenal tak rapat, then moments masa dia lewat masuk dewan wawasan untuk konvo, suddenly muka dia keluar dekat skrin. semua teringat kat fikiran nie.

ida ada cerita tak silap aku, mas amira mengidap penyakit tu dari tingkatan 4 lagi, pernah buat operation buang tumor dan kimo selepas tu. then arwah selalu tumpang solat dekat bilik masitah ngan ida. jadi dorang ternampak bekas jahitan operate tu tapi dorang tak tanya sampaikan arwah cerita sendiri kenapa sampai jadi macam tu. kalau kite rapat dengan kawan kita sendiri pun kita sedihkan. muda lagi sakit seteruk itu. tapi tabahnya arwah, setiap semester anugerah ketua jabatan dia rangkul. aku rasa bila tengok dia tu macam dia tak pernah hidap pape sakit pun.

arwah tak lalui zaman remaja dia macam kita sekarang nie. bergantung dekat ubat and family dengan kengkawan je yg bagi sokongan padu. pernah ida cakap, arwah kalau sakit, dia tak cakap. cuma dia usap kepala dia then bila umi dia tanye kenapa, arwah just senyum je. Ya Allah tabahnye kau mas. kalau nak bawak keluar, mesti umi dia tanye memacam and memang tak bagi dia keluar tanpa family terdekat. 

saat arwah dibawa ke rumah ibubapanya selepas dikafankan dari hospital, hampir semua kawan2 and lecturer polipd yang datang. aku berdua dengan ida mase tu tunggu masitah sampai. syukur masitah sempat tatap wajah terakhir arwah. tapi yang paling aku tak bole tahan sayu, masitah peluk ida sampai sedu nangisnya. even aku tak selalu dengan dorang nie, tapi bila keadaan macam nie, utuh betul persahabatan dorang tu. 

Allah duga mesti sebab sayang. tapi setiap ujian tu mesti ada hikmah. even almarhum tunku jalil mahupun arwah mas amira, cekal betul harungi setiap sisa akhir hidup tapi still senyum menahan sakit yg dihadapi. Moga kedua-dua arwah ditempatkan dalam kalangan orang yang menerima syafaat dan beriman. Insha Allah.

09 November 2015

Allah duga lagi.

dalam masa 2 minggu setelah puas berfikir, akhirnya satu jawapan aku jumpa. tangguh lagi niat sambung belajar. Allah, rebah hati aku. sungguh self confidence terus down habis habisan. bayaran pun dah dibuat dan aku masih tak boleh nak terima hakikat. hampir setelah soal jawab oncall dengan pihak mara, berkemungkinan pinjaman mara akan ditangguhkan sehingga 2018. alasan diberi tidak jelas tapi atas sebab menanggung pelajar di luar negara. Ya Allah kesian anak bangsa dalam negara tergantung nasib dibuat oleh kerajaan.

aku? jujurlah lost sementara. tempuh hari hari macam biasa. and terpaksa ubah plan lain. takpelah, Allah kan ada. tak sekarang, masa depan kita tak tahu kan?

untuk mas amira, tabahlah kawanku. even kite jarang berbual, tapi kite kenal dalam PRS dah lama kan. Moga syurga buat kau sahabat. Bertabahlah kau lawan penyakit sekarang, sebab Allah mungkin dah persiapkan setimpal dengan apa yang kau tempuh sekarang. Amin Ya Allah.

next target
rabu - test jpj
khamis - interview ABM

Allah sentiasa bersama aku.
Insha Allah.

30 October 2015

teringat.

Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali...

rasanya banyak kali mimpi kau. boleh dalam seminggu tu ade sekali dua. ada dalam keadaan kau marah, dan ade jugak dalam keadaan kau dengan orang lain. mungkin ada benda yang tak selesai lagi. mungkin. bila aku stay alone, duduk fikir tentang kau. tapi apa daya? lebih baik aku diam kan? sebab akan akhirnya aku yang sakit. berdiri terus berdiri. even kau rasa orang yang kau pernah kongsi suka duka dulu dah takde dalam hidup kau. even kau pernah kata yang aku selalu tak puas hati dengan layanan kau. bukan aku tak puas hati. aku mahu perhatian tu. 

Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba tiba
Tak mungkin kerana sayang 
Cuma terganggu oleh perasaan... 

nothing else to describe. finally kalah dengan tanggapan yang aku cipta sendiri. berat hati ni wey. takpelah. aku tak pergi mana pun. aku hayati yang kau kenal masa zaman poli dulu.

28 October 2015

Alhamdulillah!


jujurlah, hati aku sebenarnya macam nak gugur tengok result nie. yelah ade certain orang mesti cakap apedehal. ipts senang je dapat. kau banyak duit takpelah nk further kat private. ehh mampu ke? tapi aku tak fikir semua tu actually. aku dok fikir kos yang aku bakal tempuh. 

bachelor in accounting...

gila tak mengidam kos nie since further diploma. yang betul diidamkan! bila duduk diam2 dalam bilik. selak satu satu borang permohonan, sebak je rasa. borang dah isi semua dah tinggal tunggu next step 6 nov nie punya payment. lama aku diam. perhati je kertas tu sampai otak aku berlegar dok pikir. betul ke ini pilihan yang aku nak? iyelah orang kata biaselah pindah pindah kerja tu. tapi kali nie aku pilih untuk teruskan perjuangan aku pulak. 

umur 24 tahun plus dengan 3 tahun pengajian if dapat transfer credit. bukan aku belah bahagi nak sambung ke tak. cuma aura belajar nie lain macam. yelah standart lah dpt result further, ape nak goyang. hahaha seriously this is accounting. tough course. kos yang memang menempah maut kalau tak sungguh. hari hari dok kira itu ini tapi bukan duit sendiri. hahaha. tapi nak label sebagai account student, gemuruh wey!



dalam masa lebih 2 bulan nie banyak benda aku nak kena prepare. kalau sekarang, bulan bulan kerja dapat gaji. even gaji tak berjoli sangat, balik umah makan dah ready. weekend boleh landing. bukak rekod client bukan bukak buku nak study. kot otak dah berkarat kan.tapi bila dah study nanti semua nak kena fikir. kalau lulus loan mara, Alhamdulillah. memang nak lari dari ptptn pun. tanak dah buat lagi.

just fokus je hayati our mission. even kau dapat interview bsn ke company memane, better hold tu hajat tu sampai dapat degree. memang rezeki Allah tak tentukan ikut level hamba Dia. tapi tanam dalam hati, ada rezeki untuk hamba Dia yang menuntu ilmu. duit boleh cari, pelajaran siapa nak bagi?

even aku sambung study nie depends on duit aku sendiri and pertolongan akak aku and mara (if lulus Insha Allah), berkat doa ibu yang dah memang sokong untuk aku futher, soal dia tak suka aku nak benti kerja ke dah takde. ada ibu cakap sekali tu,

dulu adik blaja adelah duit kebajikan tu bagi belanja tapi kan dah tak dapat lagi, takpe nanti ade duit lebih ibu bagi belanja ea...

berair mata aku wey. huhu sedih. yelah since akak aku ngan aku dah kerja, ibu dah tak dapat elaun dari kebajikan masyarakat and kitorang yang bagi ibu duit bulan2. so far Alhamdulillah cukup belanja tapi nanti aku dah resign, tak dapat nak mengulur lagi. just dalam hati aku, aku tanak susahkan ibu even aku sambung blaja lagi. 

kalau dulu ayah ada, bila call ayah cakap nak duit sikit buat belanja makan, ayah kata nanti ayah masukkan duit ya. even sebenarnya aku renggang betul ngan ayah aku. tapi since aku study poli, ape mintak semua dapat. bukan nak susahkan dia tapi maybe time tu dia nak tolong anak dia kan. call pagi cakap nak duit, ingatkan esok baru masukkan ke ape tapi petang dah call aku balik kata dah masukkan seringgit. aku dahla lurus, yeke takpelah berapa pun then aku cakap mekaseh then borak2 kejap. dengan ayah nie aku terasa cam orang luar tapi aku try adaptkan yang dia ayah aku. pegi atm nak tengok brapa je ade, pup rm100 ayah masukkan. sebak kejap T_T

kuatkan hati je kan? susah mana pun belajar tu, untuk masa depan. yang penting niat kau nak belajar and ubah nasib keluarga kau. Allah tu Maha penyayang, setiap rezeki tu ada even sikit pun tapi itu yang lagi bererti. Allahu.

so azam tahun baru? ehh macam awal sangat je hihi.

selamat menjadi mahasiswa hayati. Insha Allah!



26 October 2015

Everyone have their fate

2 hari lepas aku selesai exam online SPA position pembantu akauntan. Ingatkan exam biase sama macam exam bertulis dekat pejabat pkns dulu. sekali essay takde tp psikologi hade. Okeylah settle tang tu. Tapi ujian kira-kira dia. Perghhh sadis sadis. Position akauntan tapi soalan kira-kira perimeter. Haa ternganga sekejap nak jawab. Nombor berganda keluar then soalan pelik2 lagi. Ape lagi lenjan menjawabnye.
Actually kelakar sebenarnye bila kena macam tu. Haha yelah tak bole expect lah budak akuan bole hafal soalan even simple math. Kalau tanya tempoh bermastautin ke kiraan susut nilai bole diterima pakai lagi. Haishh capture soalan tunjuk kat akak aku. Gelak barai dia. Dah tanya dua kali kena marah pulak apesal tak ingat soalan perimeter tu. Hahahahha. Lantak lah kann. Tapi aku nak explain sikit ‘peel’ orang yang belajar akaun tapi tak suka math macam aku. Hahaha

Konsep dia sama je. Ade yang terror addmath tapi math mode slow gila. Macam kita fluence bahasa melayu tapi English kemut2 nak cakap. Hihi. Macam aku dulu, math tak pernah dapat A. Rasa gegar jugak bumi kalau dapat gitu. Sebab tak suka kira2 kot. Dapat pulak congak, sangatlah slow. Tapi untuk subjek account nie even nak dapat high score tu ikut musim but atleast aku boleh lagi carry subjek tu and faham konsep perakaunan. Konsep math? Hahaha kau tanye aku trigonometri pun aku tak ingat. Inikan algebra. Blurp!

Flashback masa aku sekolah menengah dulu. 3 subjek yg betul2 aku score. Bahasa melayu, kemahiran hidup dengan geografi. Dah nama pun subjek b.melayu, senang bebenor. Lagi2 aku suka bila exam dapat soalan cerpen, karangan panjang2 sampai non stop. Macam2 karangan boleh buat (masuk lift tekan sendiri haha) tapi biaselah dalam subjek tu aku tak suka part novel. Yelah nak tau watak antalogis ke antanogis? Komfius mak nak. Haha kemahiran hidup memang makanan aku. Dari masak, menjahit, menukang mengcat sampai deko kayu pun aku suka. Pernah sekali kes jari aku hilang separuh sebab tergesel dengan penebuk papan lapis. Darah tak berhenti then sampai kes ke pengetua. Haii nak tunggu separuh jari tu tumbuh memang makan sebulan dua. Pedih ya amat.

Then subjek ketiga geografi. Yang aku ambil sehingga ke SPM. Teramat suka pasal bumi, perhutanan dengan bencana. Aku suka baca teori, jawab soalan cuaca ngan musim. Dan pernah sekali je aku dapat c and menangis gila2 sebab tak score. Pernah cikgu yang dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5 cabar aku sampai baling buku and jerit if tak dapat A+ untuk SPM rugi masa dia didik aku and, yes aku sahut cabaran dia! Finally dapat jugak A+. Komfiden jawab exam kauu.

Naik form 4, slow down sikit sebab kena masuk kelas akaun. Actually aku betul tak adapt subjek akaun nie. Sepanjang aku form 4, gagal manjang. Cikgu pun macam suka tak suka aku je sebab memang aku sambil lewa subjek tu. Ibu pulak asyik marah nape account teruk sangat dari subject lain, then suruh aku pergi tuisyen kat taman sebelah. Memula rasa susah sangat, semua format nak ingat, rasa teruk dari math. Lagi2 pulak aku ambil tusyen private. Yang ade pun budak2 skola rendah cikgu tusyen tu ajar. So aku lah sorang budak menengah. Then naik form 5, mase first ujian belanjawan, aku dapat terus 80 markah. Cikgu punya bangga suruh semua classmate aku tepuk tangan untuk aku. Siyes malu sipu weyy. Bangga pun ada tapi berkat ilmu cikgu tusyen aku tu ajar aku dari starting asset belanja hasil tu memang berbaloi lah kannn. Alhamdulillah terus dapat A dalam SPM. Dan takde lagi dah cikgu skola tu nyampah nengok den laie. Hihi

Kadang-kadang kita tak bole expect apa yang kita target masa sekolah dulu akan dapat bila kau nak sambung belajar lagi. Certain orang dapat ape kursus yang dorang target. Contoh terdekat diri akulah. Even aku mempertahankan subject geografi and result superb pun, aku gagal mendapat tempat dalam kursus kaji bumi (meteorology). Ada yang aku terlepas pandang yang kos tu wajib ambil fizik kimia ketika SPM sedangkan aku masuk kelas pure akaun yang ada ekonomi. Huhu part tu sedih sikit. And mostly tawaran belajar aku lebih cerah dalam bidang perakaunan. Sampai sekarang aku still move on account.

Ade jugak kengkawan lain yang berlainan bidang lari dari accounts, contoh ade yang further tesl, engineering, dengan nursing. Memang menyimpang kan? Tapi itulah rezeki. SPM tu penentu masa depan tapi belum penentu kursus yang korang akan ambil. So jangan nak down even kau tak dapat further kursus yang kau suka tapi nanti ada hikmah lain yang Allah sediakan. So kipidap gaissss !

15 October 2015

Diploma Akauntansi Politeknik Port Dickson

Assalamualaikum gais. Okey entry kali nie, yati nak story tentang kursus DIPLOMA AKAUNTANSI di Politeknik Port Dickson. untuk yang bersedih tergolek terlentang yang tak dapat masuk universiti, asasi mahupun matrikulasi janganlahh risau. sebab yati one of them jugaklah! hahaha tapi I never regret and I'm proud be Polipd Graduates. Politeknik nie kira under goverman lagi, fees pun murah, kamsis (asrama) pun teramat murah tapi sekarang polipd ade dah apartment baru (tak tahu berapa fees) jadi tak perlu kuatir rasanya tentang diploma di politeknik nie valid ke tak ataupun sampai katakan poli nie macam sekolah ke? lebih kurang tapi life as mahasiswa tu still ada.

1. Malaysian Qualifications Agency 

mengikut rekod dari MQA klik sini kursus akauntansi berdaftar dan tidak diragui. Alhamdulillah sekarang cari kerja merata pun student politeknik tak diketepikan malah pernah dilabel bekas pelajar politeknik lebih mudah menyesuaikan diri dengan alam pekerjaan atas faktor pernah menjalani latihan industri ketika di semester 4 hampir 5 bulan.

2. Suasana Pembelajaran

beginning masuk politeknik tu memang akward gila actually. yelah politeknik nie diibaratkan kira anak tiri pengajian tinggi seperti kolej komuniti lah. hahaha tapi tu abaikan sebab takde masalah pun kan? dengan result SPM agak impress tapi masuk poli? tipu tak down kann. teringat yati masuk first class basic accounting. benda pertama yang lecturer - Encik Fouzi tanye siapa yang dapat A dalam prinsip akaun? siapa tak bangga kan? so hanya 3 orang termasuk yati yang angkat tangan dalam kelas. then siap tanye apesal masuk politeknik dengan tanya kenapa dapat second intake? mengekek lecturer tu sebenarnya. kite tengah down boleh cakap macam tu? grrrr.

tapi last skali lecturer tu cakap,

tak poli tak universiti lain, jangan risau korang product paling laku kat luar sana kalau kau belajar kat sini....


so dah ada semangat kat situ. dari semester satu kau target bagi cungap sampai 3.40 above okey? sebab kadang kadang sem 3 atau 5 kau boleh tersungkur sikit and bila result kau merundum nanti pointer kau paling tertinggi tu nanti akan cover pointer kau supaya tak kurang dari 3.00 kebawah. sebab ape yati cakap? sebab yati dah buat experiment setiap pointer yang yati dapat. hihi


subject politeknik lebih kurang dengan universiti yang lain. beza hanya cara pembelajaran. dekat poli korang tak payah risau pasal notes, white board or assignments. sebab bila masuk topic baru setiap subject, lecturer dah suruh monitor pergi fotostet untuk chapter baru. biaselah setiap awal semester setiap subject akan ade cost outline pun kadang kadang ada lecturer baik hati tolong printkan. haa mulia betulkan? just kalau ada lecturer yang straight sikit korang kena godek sendiri dekat portal SPMP under polipd bagi download semua kejadah tu.

dari semester satu sampai semester 6, kelas dengan penasihat akademik takkan berubah even ada carry paper or exstand sem. sebab penasihat akan sentiasa guide and tolong uruskan jadual dan kita yang kena tempuh lecturer baru or yang sama bagi yang repeat paper. classmates pun sama selagi korang tak exstand sem. keadaan bilik kuliah (maaf cakap) seperti sekolah lagi. cuma upgrade bilik ada pagar and ada aircon (macam makmal). sebabkan commerce department lebih kepada teori dan latihan (tutor) jadi infrastruktur tak sama macam kursus seni bina ataupun kursus teknikal lain. biaselah kelas setiap subjek akan berubah. contoh kelas finance dekat utara, kelas taxation dekat selatan, jadi marilah berkejaran ketika habis kelas.

ketika pembelajaran sedang berjalan, cara pensyarah semua berlainan. sungguh! mengikut pengalaman yati, korang kena adapt jenis2 lecturer nie

  • ada lecturer beginning explain sikit je pasal introduction bagi setiap chapter then suka bagi tutor berlambak dari soalan previous exam and complete kan semua soalan then bincang bersama dalam kelas. biasanya pen marker lecturer tu mampu bertahan sehingga 6 bulan dek kerana lecturer takkan salin jawapan tu dekat board then selalunya jawapan yang majoriti akan dikira betul. (biasenye ade sorang yg genius dlm kelas bagi jawapan) haha so yang nie korang kena cepat tangkap sikit. misalan satu kelas tak tahu flow soalan tu macam mana baru lecturer tu tunjuk dekat board. dahsyat kan?
  • kedua lecturer yang suka salin penuh2 dekat board (padahal bole je fotostet soalan dia tu) and kite wajiblah menyalinnye. lecturer yang selalu macam nie kire dia buat soalan sendiri and takde aihh dekat lecturer lain. bole jadi dalam 2 jam tu korang dah salin sampai 5 soalan dan jawapan (bayangkan klau 1 soalan account kena bukak sampai 10 ledger) mihmihmih. masa yati dulu ade jugak tinggal2 tapi mintak tolong mane yang sempat salin korang tirulah. janji jangan jadi ketam yer..
  • ini khas untuk subject teori lah ea, contoh subject law, audit, teori economics or management. korang akan nampak 1 makhluk bernama lecturer beri khutubah kat depan. hahaha kena dengar khutubah tu dengan teliti sebab nota yang korang dapat tu kebiasaannya english. paham2 jelah kadang2 notes dari lecturer or kos yang kita belajar nie menggunakan buku standart master. ready gula2 or air masak lah kebiasaannya. macam yati dulu kelas marketing paling mengantuk. then lecturer tu ada inisiatif suruh kiteorg buat summary maps setiap chapter or setiap hari apa yg kita faham. kalau kelas company law tu setiap butir lecturer tu sebut kau salin malay dekat buku english tu. salah maksud or lambat tangkap, kau takkan paham setiap bahasa asing dari buku tu. hahaha
  • untuk subject elektif tu tak payah risau sangat sebab subject takde final. kalau kelas pendidikan islam tu siap makan buah jambu lagi. kalau kelas english nie selalu buat short drama lah, role play lah. kire release tension jugaklah. subject elektif nie lebih kepada kerja teamwork. dari situ kite tau nak manage kerja or masa.
  • okey yang nie serius sikit. setiap sem korang akan dihadiahkan subject kembar mathematics yang agak menggilakan dari subject account ya. hahaha sebabkan yati memang menyampah subject math, so tak suka kalau ade subject related dengan kira2. even orang kata alaa akaun tu kire math jugak kan. ehhh tidak yaa. jauh beza!
semester 1 - statistik (kiraan min medium mode, semua kursus biasa ambil kos nie)
semester 2 - bisnes mathematics (kiraan housing, personal loan berkenaan dgn banking jugak)
semester 3 - cost accounting (jgn terpedaya ade ayat account ya, ini kiraan overhead factory)
semester 5 - tax (lebih pada kiraan gaji, untung benefit), management account (kiraan lebih pada formula)
semester 6 - business finance (perah otak kira susah oo lupa blaja ape ahaha)

okey berkenaan tentang carry mark dengan percent lulus. syarat lulus setiap test, quiz, assignment dan tutor masa zaman yati 50% ya. dapat 49 tu sila kipas lecturer cari lagi seketol kalau ada terlepas pandang. okey untuk carry mark pulak 50% assignment dan seangkatan dengannya dan 50% lagi final exam.

contoh ya ini kiraan yg selalu yati target
assignment & keseluruhan tutor audit 2 : 80 markah (bahagi 2 dapat 40)
final exam : 72 markah(bahagi 2 dapat 36)
jadi 40 + 36 = 76 keseluruhan.
audit dapat B yey!
haa faham kan?

3. Kamsis

untuk semester 1, memang akan diberi tinggal di asrama dan bole buat rayuan mane yang tak dapat. kalau nak apply lagi untuk semester berikutnya pun boleh yang penting buat permohonan dan berkelakuan baik. ade je yang dari semester 1 sampai semester 6 stay asrama. depends lah ya. dalam asrama tempat basuh kain okey lengkap, almari meja belajar semua ada. mesin basuh berbayar pun ada. kalau dapat asrama belakang poli selalu dapat ampaian dekat setiap blok, tapi yang dapat stay asrama blok depan kena berebut sikit lah. di Politeknik Port Dickson, ada 9 bangunan asrama perempuan dan 7 bangunan asrama lelaki. asrama perempuan di bahagian depan dan belakang and lelaki tengah2. korang jangan risau, polipd nie seluas luasnye tempat dia and kalau nak menapak tu memang kalau lewat masak jugaklah nak berlari. hahaha! satu bilik hanya 2 katil je tau. memang betul2 sape nak mood belajar bole stay kamsis. okey fees satu semester je baru RM60 ya. murah gila kan? tapi banyak rules korang kena ikut. mihmihmih!

  • wajib turun solat maghrib dekat pusat Islam bagi lelaki setiap hari dan wajib selasa dan khamis bagi perempuan
  • wajib bertudung, berseluar longgar dan tak boleh bawa kenderaan masuk dalam kamsis
  • wajib register kehadiran dekat ketua aras kalau ade aktiviti dekat asrama.
  • setiap rabu ada bacaan yasin di blok masing2.
  • tak boleh keluar asrama, pindah bilik sesuka hati.
  • wajib masuk asrama sebelum pukul 7 malam, letak kad kamsis kat guard. 3 kali lewat kad kena gunting.
  • tak boleh bawa barang elektrik (kebiasaan kan?)
  • dilarang merokok atau mencerobohi asrama berlainan jantina

sebabkan dulu yati jenis yang aktif and salah seorang majlis tertinggi dalam organisasi, selalu jugak skip datang pusat Islam tu and selalu roommate jadi mangsa, dengan ketua aras dok tanya mana pergi. stress jugak tapi kena explain bebetul lah yang kite nie busy arranged meeting dengan program lain. bukan kita tak pegi pusat islam tu tak solat ya, Alhamdulillah solat berjemaah dalam bilik PRS tu. 

taknak stay kamsis? okey sewa taman poli jee dekat je jalan kaki.

4. Persekitaran

Nama pun podeksen kann, tepi pantai kasi swim lah! hahaha social life tu biasa dekat mana2 tempat belajar, pokok pangkal diri sendiri ya. ingat kita ade parents yang susah payah hantar belajar and kos hidup sana tak tinggi mana. cukuplah belanja bulan2 tu.

dalam politeknik port dickson soal bas ke rumah sewa tak perlu risau sebab byk taman perumahan yang boleh sewa dan pergi kelas jalan kaki je. kalau ada motor or kereta tu pastikan berdaftarlah kalau nak parking dalam poli. yang duduk asrama pun dekat je jalan kaki bole ikut laluan susur gajah sebab asrama betul2 belakang kawasan kampus.

5. Latihan Industri

Untuk jabatan perdagangan, semester 4 merupakan tempoh latihan industri bermula, kiranya dalam 4 5 bulan macam tu. kalau tak ada idea nak LI kat mana, terus je pergi unit latihan industri sebelah HHP tu, dia ade senarai syarikat yang bole jalankan latihan industri ya. untuk kursus akaun takde masalah kalau nak apply sekitar seremban. contoh audit firm ke tax agent ke consultancy ke secretary firm ke boleh asalkan related dengan akaun ya.

so kalau ada keraguan and tak pasti lagi boleh direct call pihak polipd sendiri or google je. Insha Allah belajar kat memana tak kisah pun, penting jaga diri jaga pointer! cewahhhh. so goodluck junior.
:)




13 October 2015

My Past, Future and Real Life.

I was remember when I am excited got the result SPM befor this. menangis sampai tak kira jumlah A's yang ada. my friends also happy and celebrate together. but totally it was not the ending. its a beginning guys. beginning to know how evil this life or how evil people treat too bad to you. same goes to me actually. rasa sakit, rezeki tenggelam timbul and the part is kau hilang confident and lost nak bawak diri. bukan nak buka pekung di dada. tapi nak jadikan pengajaran. sebenarnya ada yang lagi susah dari kau kat luar sana. ada yang tak beruntung dari kau dekat luar sana. dan ade yang lemah dekat luar sana. set dalam our mind, even Allah beri kau sedikit rezeki, keikhlasan tu penting. dari Allah bagi banyak tapi 'humban' rezeki yang tak ikhlas tu. kan?

since my parents was divorce, hidup terumbang ambing. tadika pun tak habis. sampaikan malu nak datang tadika. sebab ibu tak bayar yuran. actually aku tak ingat langsung pun sebab masa tu aku kecil lagi. tapi bila borak2 dengan akak aku, adelah terbukak hal kecik2 dulu. teringat enor cerita dia balik sekolah jalan kaki pastu tunggu aku balik dari sekolah setiap petang pastu arwah ayah tak jemput kami balik sekolah. naik van sekolah hutang bertunggak. semua pernah alami. masa kau kecil, mesti kau rasa nak beli something request kat parents je kan? tak pun bagi aku. nak kasut sekolah baru pun payah. beg koyak lagi. report card pun malu nak tunjuk kat ibu. belum kes kena bebel dengan ibu pasal UPSR, hahaha sampai tak berani lagi nak main pondok2.

aku bukan kata aku salahkan parents aku. totally not. tapi semua yang jadi nie buat aku hargai apa yang aku ada and throw away what make me dumb. kalau benda nie tak jadi, mungkin sekarang aku tak jadi manusia berguna kan? so set dalam otak Allah dah persiapkan hikmahnya. teringat masa result PMR, aku bukak semua mata orang sekeliling aku yang pernah label aku 'kambing hitam' dalam family. masa tu Allah je yang tahu usaha aku sakit aku bersyukurnya aku. susah nak tempuh life nie kalau takde yang menyokong. masa tu ibu tak pernah datang sekolah ambil reportcard atas faktor usia dan kerja. aku tak pernah kecil hati pun. even aku rasa ibu tak peduli ke pasal belajar aku tapi mungkin ibu yakin yang aku mampu dapat keputusan baik. masa tu ibu kerja tolong jual nasi lemak kat warung tepi jalan. kadang2 aq nak cari duit lebih, ada je bawak ke sekolah kalau ada member order. weekend kalau warung tak cukup orang aku ngan ibu tolong jualkan. meriah jugak kerja kat situ. even gaji sehari dalam RM10 sehari pun aku rasa besar. sebab itu belanja sekolah aku nanti.

perasaan malu? aku lagi malu kalau aku takde pelajaran. lepas parents aku divorce, ibu berhenti kerja kilang. kerja sapu sampah kat mall. pegi kerja subuh2 jalan kaki jejauh nak tunggu bas. balik lewat malam. kalau weekend tak buat apa datang terminal tu jenjalan then tunggu ibu balik. sebulan sekali dapat makan kfc. pernah je hidup dengan air kena potong, letrik tak bayar, ambil barang dapur kat kedai sampai berhutang. semua pernah. tapi ibu kuat. Alhamdulillah dalam susah tu, semua pulih sedia kala. sebab Allah hantarkan seseorang untuk salurkan rezeki Dia. Alhamdulillah hari hari makan nasi. hidup seperti biasa.

then akak aku dapat top student result SPM dekat sekolah dia then dapat tawaran masuk matrik, time tu semua okey dah. hal kewangan so far semua still under control. time tu pulak aku baru form 4 tak silap. sampai aku SPM, akak aku further masuk UTHM. memula memang struggle jugak, dengan aku pun nak SPM pakai banyak duit dengan tuisyen lagi. Alhamdulillah ada sedara yang tolong. yelah masuk universiti bukan sikit duit. belanja makan sendiri lagi, duit buku lagi kan. habis je SPM macam2 kerja aku buat. first aku kerja promoter. dari part time oferbin sehingga part time permenant. syiok jugak kerja tapi biasalah kerja promoter, bergaul dengan orang bukan bukan jangan cakap. then aku dapat intake UIA kos muamalat. tapi sebabkan faktor tak cukup bajet aku tolak mentah2. yelah masa tu aku fikir kalau aku accept ofer tu duit macam mana? then tak lama lepastu aku dapat ofer form 6. niat kat hati memang nak cepat habis form 6 terus degree kan. tup tup aku berhenti kerja masuk form 6.

bercerabir gila dalam form 6! hahaha dua orang je melayu dalam kelas account. haru biru dunia kau. study sangkot2 dengan takde kawan. dah tak kerja kan, duit kat tangan pun takde. tetiba aku rasa down. kerja sekolah aku tak dapat habiskan, semangat datang sekolah pun takde dah. masa tu ibu dah berhenti kerja gerai nasi lemak tu. bukan nak kata apa, ade yang cuba caras kerja ibu tu. then ada yang replace kerja situ. lepastu ibu kerja kantin sekolah KGV sejak tu. pergi sekolah pagi ibu dah takde kat rumah. balik sekolah pun ibu tak balik lagi. huhu sedih jugak terasa kosong. tetiba satu hari tu result politeknik keluar. aku baru teingat aku ada apply politeknik. bertengkar jugak dengan ibu. ibu sampaikan kata siapa nak jaga dia. surelah aku sedih. aku pun cari masa depan aku kan. aku berhenti form 6, then kerja dekat kopitiam terminal dalam 3 4 bulan macam tu. then tak lama lepas tu aku berhenti sebab cuti raya aku tak approve. yelah masa tu aku ngan ibu kerja, nak pakai banyak duit, akak aku still degree banyak nak pakai duit.

dah berhenti kopitiam aku kerja sekali dengan ibu dekat kantin sekolah. jual kuih, jual nasi, cuci pinggan, mop kantin, kemas dapur, prepare barang masak semua aku buat. letih dia jangan lah kata. datang kerja pun dalam pukul 6 pagi. tapi i love this job because makan non stop. hahaha. kalau before nie kerja kopitiam, bila time rehat baru boleh makan lepastu tak semua menu boleh makan. dekat kantin sekolah nie habis prepare makan dalam pinggan untuk budak2 nie, kau pulak yang makan dulu. then bila abang tu dah bancuh air untuk jual kau pun datang cedok air milo ais tu. hahaha! seronok jugak tapi lepastu bersedia lah nak basuh pinggan yang berlambak tu. berbesen besen kau. nak sapu sampah kat sekitar kantin, lepastu mop satu kantin. terasa jugak muscle nie naik. even kerja tu berat sangat tapi okey sebenarnya. sampai habis cuti sekolah rasenye aku kerja situ.

masuk politeknik, belanja semua aku korek sikit sikit dari sedara. saving ada. niat dalam hati nak ubah nasib keluarga. tipulah tak down kau lambat sambung belajar tapi Allah test you sayang hayati. Everyone have their fate. so follow with the flow. dah habis diploma dapat kerja macam kejadah haram. apply 2 tahun UPU pun tak ada rezeki. haippp bukan tak ada rezeki, cuma rezeki tu lambat kan? sabarlah sikit je hayati. Allah dah tentukan nie. yang penting kau redha and tabah. some people fight to get best life, fight sebab sakit ade, fight nak dapat duit pun ye.

ibu pernah pesan. kalau ibu dulu pernah kerja sapu sampah dekat mall, mesti ibu nak anak ibu kerja tinggi dari ibu. Alhamdulillah, even gaji tak tinggi mana, semua cukup. tapi untuk masa depan, aku kena cari sesuatu yang stabilkan aku. even dulu ayah banyak tolong aku masa diploma, aku kena berdikari cari duit sendiri bila further degree nanti. maybe aku akan kerja part time lepas kelas ke. lagipun faktor umur dah tinggi, macam mana pun aku kena iktihar. arwah ayah pernah pesan, dia nak sangat pergi konvo aku masa diploma dulu. tapi tak sempat sebab Allah sayang ayah. niat hati aku untuk degree kali ini aku nak buktikan yang aku mampu usaha and hadiah untuk arwah ayah. Insha Allah.

Assalamualaikum,
Sarjana Muda Akauntansi
Unikl.

06 October 2015

Open Interview

Allah, finally result rayuan pun dah keluar. dengan bangganya tak dapat jugak. huhu betul, result yg baik tak menentukan rezeki. yes betul result aku tebar memana senang je tapi kenapa tak dapat? belum ada rezeki. or rezeki tu datang cara lain. betulkan? tapi niat tetap ada. tipulah tak sebak. menangis kot. semua member kata kenapa tak dapat ke or tak cukup dokumen ke aku nie belum ada rezeki. entahlah.

dalam bulan september je aku dah cuti 3 hari. sebab ape? pergi open interview lah pergi setelkan ptptn aku lah. semua aku pegi try. first interview aku Ambank. pergh sakit hati tu ya. masuk tak masuk je dekat reception. sakit hati dibuatnya. kata tak cukup experiance. takpe, kalau adab takde, buat ape nak stay lelama. baik aku cari kerja lain. pusing pusing kl hantar resume kat BSN, OCBC dengan bank muamalat. so far masa nak drop resume semua okey. sampai bengkak kaki dibuatnye. masa nak balik seremban, dapat call dari Lazada untuk interview. dah pukul 5 time tu. takdelah nak pegi subang jaya tu.

so plan date 1 oct lepas. haritulah pegi interview dekat Lazada dengan open interview yang lain. Alhamdulillah dekwan banyak tolong. dari tak dapat stay semalam, dia carikan hotel bajet. tinggal semalam. pagi tu ingatkan ikut dia pergi kerja ke hape. 2 pagi mesej aku kata esok dia ambil aku kat hotel pukul 9.30 pagi. pelik pulak aku nie. esok pagi tu masa breakfast dia kata mc. pun bole dekwan nie. lepas dia hantar pegi interview, so dia stay dalam kereta bagi tak kantoi. hahaha tak sampai sejam pun interview aku. perghh dekwan pun gelak besar tapi aku rasa better interview. yang tukang interview pun concern dengan background kerja aku sebelum nie. sampaikan dorang risau nak hire aku sebab experiance aku tinggi untuk position yang aku apply nie. kemain risau dapat ke tak.

datang idea gila pegi open interview dekat dominos shah alam. dekwan lah kate pergi je try tengok basic dia camne. rendah sehhhhh! geram pulak den melayan sampai ade test speaking lah grammer lah alih alih gaji ciput je. hmm takpe aihhh. so dekwan drop aku kat asia jaya then terus ke sogo. dah nak pukul 2 baik pegi lunch dulu meh. dah setel makan then terus ke cimb HQ kat sebelah sogo tu je. naik tingkat 18 terus regist interview. proses dia agak mencabar. kena buat essay lagi kau. basic salary nak tengok, nasib aku dah siap siap print KWSP aku untuk evidence.

hampir sejam jugak tunggu turn. adelah berbual dengan candidates lain. ade yang fresh graduate diploma, yang sebaya makcik den pun ade. short skirt pun ada. yelah cuba nasib. kalau drop resume je bila nak dipanggil interview, dengan ada open interview nie bole 'jual' diri kan? yang tukang interview so far okey, melayu lelaki. ingatkan cina bukit mane entah. ahahaha tapi speaking berhabuk. everything aku story pasal background kerja aku so far dia pun good listener and concern dengan story aku. tapi yang aku interview nie dia kata untuk branch baru di damansara. aisehh nak duduk sana lagi ke? T__T

so tunggu feedback dari cimb dengan lazada. Insha Allah kalau rezeki nak bekerja tu ada Alhamdulillah.
Next target?
UniKL

07 September 2015

I am 23 but i got nothing :(

dua tiga harini mood merendum sikit. kerja serba tak kena. kejap kejap nangis. mood hilang. rasa nak mengamuk pun ada. semua ada. sampaikan bila baca yasin boleh nangis. apa dah jadi kat aku ea? mungkin rasa diri tak guna. mungkin. atau rasa bila nak dapat sesuatu yang baik? atau sebenarnya kau tunggu peluang nak lari dari semua nie. lari tak dapat nak selesaikan masalah. menangis pun tak dapat selesaikan. tapi atleast itu meredakan kau. betul?

mungkin megah, takde komitmen kereta, rumah tak payah bayar, balik rumah ibu dah masak. lunch pun paling cikai pun nasi bungkus. dapat gaji bayar tu ini dapatlah rasa beli satu dua. tapi kau pernah alami tak kau kerja nak 2 tahun tapi kau tak bole saving untuk diri sendiri? sedihkan. once ibu kau tanye bole tak naikkan elaun, kau dah buntu. gaji setakat RM1200 tolak epf socso baki tinggal RM1070. itu pun banyak yang menanti. percayalah.

kadang kadang orang tak faham, ade siap cakap, gaji banyak banyak pergi mana? kau tau nak berjoli je. buat lah saving. beli lah insurans. tau nak senang je. pakai nak mewah je. makan nak sedap. sebenarnye korang ada nampak ke macam tu? ke sesaja tokok tambah main balun je cakap? aku dari sekolah lagi ikut ibu pergi kerja warung. tolong ibu jualkan nasi lemak orang punya. kerja basuh pinggan mop lantai dekat kantin sekolah. kerja apa yang bukan standart budak sekarang tak buat aku buat. duit gaji itulah buat belanja hari hari. bila study kat poli, setiap minggu kau survive hidup RM30 je, nak sengkek baju lelawa ke makan sedap kau rasa time belaja kau mampu? nasib mase tu arwah ayah ada, ada menolong. tapi since kerja gaji aku itulah duit makan, bayar bil apa semua. belanja diri pun sendiri. tapi semua orang takkan faham.

aku nak hidup berdikari. semua aku belanja, semua aku bayar dan semua aku saving. atleast aku survive. bukan nak tinggalkan ibu sendiri pastu nk megah keje luar semban. tidak. aku nak cari sesuatu yg menampung aku. takkan nak duduk bawah tempurung je. dah macam katak pun ada. atleast dengan gaji kau mampu sara diri sendiri, takdelah tercekik tengah bulan. ini kalau kau tunjuk payslip, nak buat loan kereta pun tak lepas. camtu tu wey. sedih tak baca? orang kata effort dari diri sendiri. nak matapkan taraf hidup sendiri. bukan aku tanak. bukan aku malas. sebab aku pindah pindah kerjalah aku nak gaji yang stabil. adelah peluang nak buat tu nak buat nie. kau ingat aku takde keinginan ke?

15hb nie result rayuan. aku bukan nak berharap penuh. just kalau dapat, betullah Allah rancang lambat sebab bersebab. duit tu pandai pandai aku korek memana. tapi misalan tak dapat, aku tunggu tawaran samsung. kerja kilang? lantaklah. aku apply kerani dalam samsung pun tak kisah. atleast gaji tinggi dari sekarang. bukan berkira, aku nak dengan ada diploma nie, berguna jugak. orang lain pun repeat paper sampai semester 8 boleh keje bank, kau kerja kerani basic celah kangkang. memang rezeki tu Allah yang bagi, tak bole pertikaikan. tapi atleast kau sungguh, usaha. tu yang betul kan?

dalam hati aku tanam satu benda je. kalau betul dapat kerja accounts dalam samsung tu nanti, basic dengarnya over 1.7k, aku nak bertahan dalam setahun dua ataupun kurang untuk saving sampai 10k then aku nak beli rumah flat kos rendah dekat selayang or tak kisah memana. maybe aku survive tak berkereta or tak beli apa apa komitmen yang besar dulu sebab kalau nak buat housing loan, kena ade 10% dalam tangan untuk deposit. so rumah tu aku repair slow2 dengan duit yang sedia ada. then baru aku sewakan. based dari sewa yang aku dapat tu boleh rolling duit loan and profit yang aku dapat untuk beli benda lain. betul aku nak sangat beli flat tu. atleast kau ade income lain kan. bisnes nie ade pasang surut tapi once kau ade aset tetap and sekarang tengah market. ape nak tunggu lagi. betul tak ? Insha Allah, Amin ya Allah.

takpe, sekarang cekalkan hati. Allah tu ada. usaha selagi boleh hayati.
Wallahualam.
:)

19 August 2015

Kamu

Kalau kita terus menerus mencari yang terbaik. 
Mungkin, kita tidak akan pernah selesai membanding-bandingkan. 
Kata guruku, segala yang baik itu adalah yang tumbuh ke arah kebaikan. 
Tidak ada yang benar-benar terbaik, 
yang ada hanyalah yang bersedia untuk terus memperbaiki dan diperbaiki.
Lalu bagaimana kita bisa menentukan? 
Kata guruku, dasarnya adalah kecukupan. 
Manusia bisa jadi memiliki ribuan pakaian, 
tapi dia hanya bisa memakainya satu. 
Bisa jadi memiliki ratusan piring makanan dalam satu meja makan, 
tapi dia hanya akan bisa menghabiskan beberapa saja.
Ambilah secukupnya. 
Karena yang cukup itulah justru yang bisa memberikan kenyamanan. 
Bisa memberikan ruang gerak untuk terus tumbuh, 
untuk terus memperbaiki diri.
Pada akhirnya memang kita hanya perlu yang cukup...

dalam dingin mesti ada ribut. dalam suka mesti ada tawa. tapi dalam diri aku. cuma ada sisa bahagia. aku tak kata mahukan dia macam dalam drama pukul 7 setiap hari. aku tak suruh dia jadi relationship goals untuk future. cuma yang aku nak rasa manis dulu dulu. sememang aku dilabel tak penyabar, baran, tak sedar diri. apetah lagi kau sendiri kata terlampau mengikut hati.

tapi sebab ape jadi macam tu? sebab aku taknak dilabel penakut, tunduk, mahupun trauma. come on, siapa yang tak pernah rasa kecewa. kecewa tak dapat sambung belajar pun kau stress gila. itu je cara untuk kau mempertahankan diri. even dalam hati kau sakitnya hati bersabar dengan aku kan? tapi percayalah, tak semua orang aku layan baik. tak semua orang aku bengis, tak semua orang jugaklah aku benci.
betul. kalau kita berlebih, kita yang merana. kita yang sayang, kau rasa dia sayang balik dekat kau? terang terang dia sendiri kata berserah pada takdir. memang berserah. tapi Allah ada kata kau dapat selepuk? ade 
Allah kata tunggu nanti Aku bagi rezeki. ade macam tu?

macam tulah aku buat semua dekat kau. even aku nie buruk perangai. mengada sampai kau pun selalu meluat. itulah aku yang kau nampak. segala depan mata kau. but atleast aku jujur. once aku cakap aku sayang, aku tetap akan cakap. one aku sakit hati, aku cakap. once kalau aku cakap aku benci, sure aku menangis.

hubungan long distance? kalau aku gila, setiap bulan aku suruh kau turun sini. pujuk gila babi nak jugak dating dengan kau. tapi macam mana? dating berdua apetah lagi tak pernah. only chatting and chatting. aku tak kisah long distance, tapi tolonglah give and take. jangan aku yang berlebih. aku faham kau penat kerja, takkan nak hadap mesej aku setiap masa. tapi like u said before this. biar kau hari hari mesej aku hilangkan rasa asing tu. erm mana azfar aku yang dulu....

aku terdesak nak serius? tidak. aku cari sesuatu yang bererti. memanglah orang kata fokus pada kerja, banyak lagi yang dikejar. but atleast aku tak gila mengikut orang sibuk nak tunang aku pun memekak nak kahwin. tak kan? orang kata chill, yes memang aku chill. tapi kau fikirlah sendiri. kalau kau rasa semua nie tak penting pun aku dah tak peduli apa. sebab dah jadi. sebab aku pun dah angkat kaki.

untuk kau.
aku dah hilang kuasa untuk tambat hati kau.
memang dulu kita kawan.
ingat lagi dulu kau kata ade perasan lain tu.
ingat lagi kau suruh aku stay buat kau.
lama lama
aku hilang kau.
terasa asing dengan kau.
aku rindu yang dulu.
ade topik yang bincang.
kadang kadang ade usik topik perasaan.
tapi sekarang tak pernah cakap.
pulak kena mention kelaut.
tapelah.
even aku tebalkan malu aku untuk taip kat whatsapp yang aku sayang kau.
sebab kau.
aku takde orang lain.
maaf
aku unfriend unfollow remove semua.
sebab nekad.
nekad.
yang aku taknak lagi rasa istimewa tu lagi.
so as u said keep silent better than fight for nothing right?
fight lah azfar. 
atleast kau cuba 
bukan kau biar sia sia
erm
maafkan aku.

23 July 2015

11 Ogos 2015


permohonan untuk tahun kedua.
berserah yang pasti.
berharap itu semestinya.
niat.
sabar.
tawakal.
harap kali ini ada rezeki.
sungguh niat aku nak teruskan.
even banyak yang menghalang.
tapi aku tahu.
Allah duga.
nak tengok semangat tu sampai mana.
Insha Allah
19 hari lagi jawapan intake.
Allah.
murahkan lah rezeki ku.
Amin.

06 July 2015

Luth Mahfuz.

MARRIED OR NOT, YOU SHOULD READ THIS ...
“When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.
Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?
I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!
With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.
The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.
In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.
This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.
I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.
My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.
On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.
On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.
She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.
Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.
Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.
But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.
She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.
That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed -dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.— At least, in the eyes of our son—- I’m a loving husband….
The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.
So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. If you are not in a relationship now, remember this for the second (or third) time around. It's never too late.
If you don’t share this, nothing will happen to you.
If you do, you just might save a marriage. Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.

23 June 2015

Produk Untuk Kulit Sensatif

Assalamualaikum. salam ramadhan guys! dah 6 hari kita berpuasa. Alhamdulillah. so kali nie yati nak try buat entry berperingkat dengan harapan yati nak beri informasi dekat korang yg penting dan sesuai untuk di share. okey, entry untuk kali nie yati nak story pasal product sensative care. sebelum nie sejak dari sekolah lagi yati mengalami alahan resdung. menggerutu tu pernah kena. sampaikan low confident nak berhadapan dengan semua orang. then after that yati cuba cuba produk tradisional yang membantu jugaklah proses kurangkan jerawat kat muka. syukur.

tapi sekarang, susah nak jumpa produk produk tradisional dekat kedai2. kalau ade pun kedai jamu. tapi merisaukan jugak sebeb tak tahu ada kkm atau tidak. sekarang pun banyak produk terbabas laris, yang menyebabkan jugak faktor faktor merosakkan kulit dengan cepat! *pandangan yati lah* hahaha
jadi kali nie yati nak share 3 produk sensatif skin yang memang tak diragui pemakaian dia. oyeh!

1. CLINELLE

hampir 5 bulan jugaklah penggunaan produk clinelle, memula memang tak confident nak pakai sebab masa pergi watson dulu, promoter tu kata cuba ini produk sesuai dengan muka you banyak blackhead. itu memang dah biasa lah sebab kadang clenser nie dia membersihkan muka bagi tidak mengeringkan kulit tapi tak semua membersihkan. sekali dah pakai haaa terus jatuh hati! hahaha sebab kita dah biasa dengan kulit berminyak, dan terasa give up nak try produk lain. so lepas belek2 memang sesuai. jadi yati suggest produk ini untuk kulit sensatif sebab memang buat kulit muka tak mengelupas dan kurangkan jerawat dan blackhead.

  cleanser
toner

so jangan lupa cari produk nie untuk kulit yang menyihatkan!

2. SEBAMED

sebelum nie yati pernah alergi ayam dan menyebabkan kulit nie mengelupas dan kemerah merahan. tak berjerawat tapi bila mengelupas, merekah rekah dan sungguh tak tahan! dah macam kulit rosak pun ade. so masa tu yati amek ubat hospital bagi mengurangkan pedih. tapi lama lama guna ubat hospital buat kulit kita gelap dan kusam. so second choice jom cuba sebamed nie! Produk nie kira memang zero perfume, tak menggunakan oily, dan neautral. kalau memang beginning muka dah problem dengan sensatif, memang disyorkan pakai produk nie.

Gel muka.


Pencuci muka berbuih


Toner

3. SIMPLE

Produk yang last sekali nie yati suggest untuk pengguna yg bukan heavy sensatif skin. dia ade penambahan perfume dalam produk tapi masih lagi sesuai untuk kulit. yati pernah menggunakan sekali tetapi tak bertahan lama sebab masa tu yati still lagi alergi tapi losyen simple nie memang sesuai untuk semua kulit. sapu kat tangan boleh, kat badan pun bole tau. before this, yati tak bole pakai mana mana lotion yang ade perfume. jadi untuk lotion neutral, memang bole digunakan bagi menghilangkan radang kulit kat tangan!


lotion simple

Semua produk yang yati tunjukkan ini sesuai untuk kulit sensatif. tetapi harga bagi setiap produk tu memang agak mahal dari produk produk lain yang pernah kita beli. contohnya kite beli clenser nivea dalam RM12 macam tu, tapi harga untuk cleanser clinelle RM27 lebih tak silap yati. takpe mahal sedikit pun janji kulit sihat!

okey okey nie last ya. for those yang tidak boleh memakai perfume bagi mengelakkan kulit tubuh meradang, jom try produk nie. yeyeye!


victoria secret nie best dia banyak body spray seakan akan perfume. so far yati pakai memang sesuai sangat. sejak kawan yati buat penukaran perfume, yati dah jatuh cinta dengan perfume nie. yey! sanggup beli yang original sebab satu satunya body spray yang seolah olah perfume. victoria ade jugak collection perfume sebenar so check this out lah nanti ye.

so keep healthty, keep refreshing and thanks spend untuk entry kali ini. kipidap guy!
Muah

17 June 2015

Salam Ramadhan

ROH YANG KEMBALI DI BULAN RAMADHAN

Apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi.

Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.


Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka.

Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka.

Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.

Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri.

Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini diberitahu hikmah adanya alam kubur.

Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang.

Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup.

Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita.

Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Sebarkan hal ini kepada seberapa ramai orang terdekat anda, dan mintalah mereka untuk melakukan hal yang sama.

Yang jelas jika anda tidak meneruskan hal ini, maka anda telah melepaskan kesempatan untuk saling menasihati dalam kebenaran dan beramal soleh.

Jika anda melakukan dengan ikhlas insya Allah anda akan mendapat ganjaran pahala kebaikan.

11 June 2015

Tunang Kawin



Alhamdulillah. sorang sorang dah bau nasi minyak. dengan lauk sedap. yey ! tahniah fara ngan anep. couple paling super duper pernah aku jumpa. susah senang korang, memang kieorang rasa. deep gilaa. so kalau jodoh dgn classmates, jangan tak sangka yaa.


so untuk shana, best of luck to you. bunga dah dipetik orang. Alhamdulillah moga kekal ke gerbang perkahwinan. kenal since form 1 lagi. masuk poli sesama, praktikal sesama. wahhhh excited. 


so yang tunggu calon nie wat lek dulu. selesaikan adik adik dulu. eh bukan aku ke yang bongsu. hahaha. so puasa dah dekat. fokus dengan bisnes Insha Allah ! dengan projek kuih raya, sewing lagi. general issue kat ofis nie. terasa nk belah belah badan nie buat semua kerja. huhu


so anything nak order whatsapp ya !

26 May 2015

When I Was Your Girl

aku tak tahu kenapa hati terasa tak tenteram. tak ada bahagia lagi. tak ada rasa mesra lagi. aku perasan, mungkin aku yang terlampau mengikut hati. ataupun sebenarnya menahan murung. terasa semua berbalik pada diri. sedih terlampau. sampaikan semua aku merasakan menyakitkan hati. betul. bahagia tu tercipta jika hati dah bahagia. bukan memiliki pasangan kau akan rasa bahagia. bukan. totally not. sebenarnya kau akan suffer kalau fikir macam tu. apetah lagi kau masih tak memahami pasangan kau sedangkan kau belum lagi faham diri sendiri.

kalau Allah tu kata mungkin sekarang masa untuk menghadapi dugaan. aku redha. ataupun Allah turunkan hukuman. Mungkin balasan aku yang terdahulu untuk dicashkan sekarang. tapi Allah, pedih sangat. terlampau. melepaskan seseorang yang aku sayang disebabkan aku tak mampu lagi nak kukuhkan. sampaikan aku dah rasa mana kekuatan aku dulu yang takde hal aku bole handle. tapi semua lebur. lebur sebab aku masih kurang yakin.

masing masing punya kelemahan. punya kelebihan. ataupun hanya salah seorang sahaja yang punya rasa kasih sayang. aku tak tahu. merajuk bukan persoalan. permulaan bagi mendiamkan. aku tak tahulah. kenapa aku mesti mengeluarkan semua kata kata sedangkan kau sendiri cuba nak bertahan. sebab tu lebih baik aku diam. supaya hati kau terjaga. dan melepaskan kau kalau itu yang sudahnya. 

Ya Allah. betul aku nak dia yang last dalam hidup aku. manusia yang mampu menahan kerenah aku. walaupun dalam masa yang sama aku tak mampu menahan setiap perkataan dia. terlampau tajam bagi aku. tapi mengertilah. tolonglah. mana pentingnya aku dalam hidup kau. sebab aku dah tak daya nak berdiri dengan sia sia.

enjoy it.



14 May 2015

Brownies


seminggu yang perit. mungkin sifat perempuan yang nakkan perhatian. nakkan kasih sayang (yeke?) hahaha. Ya Allah aku tau aku menduga emosi dia. marah dia. sampaikan naik darah dia. menangis aku far. memang silap aku. keluarkan ayat yang aku rasa sebenarnye aku tak mampu nak hilang kau.
hari hari pujuk. walaupun aku tak reply. kalau reply pun dengan icon thumbs up je. huhuhu

aku rase dah lama kot janji brownies tu. entah dia timbulkan balik. siap pujuk2 ajak lepak dengan heh sekali. motif ?? hmm yeke kalau merajuk je cepat2 vromm seremban. kesian jugak hmm

aku tau far kau sungguh, sanggup turun datang ambil aku. pusing balik hantarkan aku. tahan je kena marah dengan aku. try slow down kan aku. nak pujuk tapi sebenarnye x reti haha. semua aku nampak. takde yang aku tak nampak. sebab aku sayang. sebab tu aku buat macam tu.

mekaseh untuk perhatian tu.
rasa sayang tu.
sebab selalu ade disisi aku.